Mi van a parketta alatt?

Mi van a parketta alatt?

Elérkeztünk a parkettázási munkálat megkezdéséhez! Micsoda öröm! Lehet válogatni a burkolatok egyes fajtái között, nézelődhetünk a magazinokban, üzletekben. Tervezgethetünk, színmintákban gondolkozhatunk.

Ekkor megérkezik a szakember és felteszi a számunkra lényegtelennek tűnő kérdést:
Milyen aljzat kerüljön a burkolat alá? Hogyan alakítsa ki a fogadó réteget?
Miért? Milyen lehet? – nézünk rá csodálkozva.

Többféle lehetőség közül lehet választani. A lakás egyedi sajátossága, a tervezésben előírtak betartása, a megrendelő egyedi igényei stb. mind-mind meghatározó tényező.
A rossz aljzat a kivitelezés végeredményét a várva várt szép parkettaburkolatba vetett hitünket is romokba dönti. A megálmodott álmaink szobája helyett egy rémálomba csöppenhetünk.

Néhány fontos szempont a döntés előtt:

  • száraz vagy nedves technológia a megfelelő
  • mennyi időnk van az előkészítésre (pl: száradási idő kivárása)
  • milyen előnyökkel jár az egyik és a másik
  • speciális igények kielégítése (pl: hang-és hőszigetelés)
  • más burkolatokkal hogyan lehet a szinteket egyeztetni
  • statikai előírások figyelembe vétele

Számtalan kérdést kell még tisztázni a végső döntés meghozatala előtt. Ezért fontos, hogy csakis parkettás mester szaktudására támaszkodjunk, aki ismeri és alkalmazza az új anyagokat, új technológiákat, munkafolyamatokat. Gyanakodjunk az olyan „szakemberekre” akik mindenhez értenek (mert ilyen még nem született) mindent meg tudnak oldani, mert valamiben biztosan nem „profik”.
Hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy úgysem látszik, mi van a parketta alatt, ezért oda bármi kerülhet. Igen ám, de a rossz minőségű anyag felhasználása rossz minőségű munkát eredményez.
És mi a cél? Egy sokszor több évtizedeken át használt szép, élhető lakás kialakítása. Nincs annál rosszabb, mint a felújítást, építkezést követően jövünk rá arra, hogy a szobánk zajos, hideg, a gyerekek dübögése mindenhol hallható, a hangos zenéről már ne is beszéljünk.
Ekkor döbbenünk rá, hogy ezek a problémák utólag már nem korrigálhatók, és a mindennapjainkat alaposan megkeserítik.

Mikor vonjuk be a parkettást a munkafolyamatba?
Válasz: Minél előbb!
Ha lehetséges, már a kőművessel, csempézővel, festővel, fűtésszerelővel egyeztesse a munkafolyamatok sorrendjét. Egyszerűbb a feladatok megbeszélése, mint később a hibák vagy problémák javítgatása. Ha úgy érzi, hogy elveszett a kérdések halmazában telefonon is állunk a megrendelőink segítségére.
Ezért talán az egyik legfontosabb dolog az aljzat megfelelő előkészítése, mert erre már a megálmodott parketta lerakása a tökéletes eredményt fogja produkálni.

A ParkettaKalmár szolgáltatásairól itt olvashat.

Jó munkát kíván a Parkettakalmar.hu