Garancia, te drága!

Garancia, te drága!

Érdemes a garancia kérdését egy kicsit körbe járni. Kitől milyen referenciákra számíthatunk, mi vonatkozik a gyártócégekre , mi a lerakást végző szakemberre, és miránk felhasználókra!

Kihez fordulhatunk ha probléma merül fel?

Minden gyártó garanciát vállal az általa készített termékekre. A hatályos jogszabályok betartása és alkalmazása általános érvényű. A termékek mellé „Termékleírást” és „Lerakási útmutatót ”mellékelnek és „Ápolási javaslat”-ot is kaphatunk hozzá. A termékek szállítása, tárolása szintén fontos tényező. Lényeges, hogy bármilyen eltérés, számunkra ismeretlen jelenség merül fel, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a gyártóval, aki  saját szakemberét küldi ki szemlére ha szükséges.

Fontos tudnivaló! Ha esetleg számla nélkül vásároltunk, ne számítsunk garanciára, mivel  a jótállás alapja  a vásárlás igazolása!

Következő lépés a megfelelő szakember megtalálása, aki kellő szakmai tapasztalattal végzi el a rábízott munkát. Igen ám, de hol találhatunk ilyet?

Első viszonylag egyszerű módja, ha már láttuk valahol a munkáját, ismerősünk ajánlotta, estleg a forgalmazó (gyártó)cég munkatársa stb. Amennyiben ez nem lehetséges, jön az internet! Keresünk és találunk . Itt pedig az információk sokasága okoz gondot. Mi alapján válasszak?  Ebben csak jó tanácsot adhatunk. Olyan céget, vállalkozást keressünk, akiket megtalálhatunk személyesen is (pl.:üzletük van) mert probléma esetén lesz hova menni reklamálni, míg a  csak telefonon megtalálható „szakemberek” könnyedén köddé válhatnak.

Végül nézzünk egy-két tipikusan nem garanciális problémát:

-nem terjed ki a garancia a tűsarkú cipők, nehéz bútorok, görgős székek, háziállatok okozta sérülésekre, karcolásokra

-a nedvességtartalom nagymértékű változásából eredő károkra (extra meleg, klíma, stb)

-a fa természetes öregedéséből eredő vagy napfény hatására történő színváltozásra

-a rendeltetésszerű használat során idővel elkopott lakkréteg felújítása sem garanciális eset!

Nagyon fontos, hogy a megfelelő ápolási útmutató betartása a mi saját jól megfontolt érdekünket szolgálja.

Ezek figyelembe vételével évekig gyönyörködhetünk a csodaszép parkettánkban!