Bárki lerakhatja a parkettát! Vagy mégsem?

Bárki lerakhatja a parkettát! Vagy mégsem?

Elég sok” barkács kézzel” ellátott embertársunk véli, ha elég figyelmesen és (sokáig) nézi az áruházakban megtalálható lerakási tájékoztató kisfilmet, megoldja a család parkettázási gondját.

Sajnos ez nem igaz. A barkácsolás eredménye általában egy még nagyobb probléma okozása önmagunknak és szeretteinknek. Pedig minden olyan egyszerűnek és kivitelezhetőnek tűnik, gondolnánk, és ezzel elindul egy idegtépő folyamat.

Miért is? Minden lakás, szoba más és más természetesen a megoldandó feladatok is szerteágazóak és ráadásul, az ideális munkaterület sem létezik. A munkálat megkezdése után szembesülünk azzal a ténnyel, hogy hiányos a szerszámkészletünk. Kellene, többféle fűrész, egy lyukfúró, keverőgép, kisflex, egy-két kőműves szerszám a speciális csiszológépeket már nem is említem. De nincs vagy nem is volt soha.

Milyen kérdés merül fel először?

A régi burkolattal most mit kezdjek?  Felszedjem (hová fogom vinni)? Maradjon és burkoljak rá? Egyáltalán maradhat vagy menjen? Mivel járok jobban? Mi a jó megoldás? Máris kérdések tömkelegével szembesülünk pedig még a parkettát ki sem csomagoltuk.

Tegyük fel, megszületett a megoldás, kezdődhet a munka. Vigyázzunk, ha a felületet ki kell egyenlíteni annak már az anyagkiválasztása is komoly szakismeretet igényel!

És indulhat a lerakás. Éljen! Estére már parkettázott szobánk lesz. Kell ennél több? Igen ám, de ekkor jönnek a problémák a falak görbeségével, az aljzat hullámaival, az ajtók helytelen hosszával, küszöb vagy különféle burkolatváltók kérdésével, a szegélyezés nehézségeivel, a csövek, radiátorok akadályával. Jobb esetben aznap már a család nem szól hozzánk hagyják, hogy egyedül birkózzunk meg a feladattal. Ha ez nem sikerülne, akkor napokon keresztül bajlódunk, kínlódunk és a végeredmény esztétikailag biztosan nem lesz kifogástalan. Arról még nem is ejtettünk szót, hogy mi a teendő, ha a parkettapanelek csálék, hibásak vagy nehezen rakhatók össze. Hová szaladjak, ki tud nekem ebben segíteni?

Ezer olyan kérdés, amellyel jobb esetben még sohasem szembesültünk, de mindegyikre azonnali válaszokat kellene találnunk.

Senkit sem szeretnék lebeszélni a saját szobája parkettázásáról, de legyünk nagyon körültekintőek, és esetleg ha mégis segítségre szorulnánk, ne szégyelljünk felhívni egy parkettás mestert!

Parkettakalmar.hu